Jabłka zapiekane z twarożkami ołomunieckimi

Jabłka zapiekane z twarożkami ołomunieckimi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twarożki ołomunieckie

    150 g
  • mocno wędzona szynka

    8 plasterków
  • bagietka

    8 kromek
  • jajko

    1 sztuka
  • kminek

    1 łyżeczka
  • masło do smażenia

  • piwo jasne

    50 ml
  • jabłka

    4 duże
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jabłka zapiekane z twarożkami ołomunieckimi

1. Jabłka myjemy, przecinamy na pół, następnie wycinamy gniazdo nasienne i wybieramy 1/3 miąższu. Szynkę siekamy lub tniemy w paseczki, połowę twarożków tniemy na plasterki, drugą połowę siekamy.
2. Posiekane twarożki mieszamy z szynką - tak przygotowaną masą wypełniamy jabłka. Na wierzch kładziemy plasterki twarożków. Jabłka zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu, aż ser się ładnie rozpuści i lekko zrumieni.
3. W międzyczasie robimy grzanki. Jajko lekko ubijamy z piwem, dodajemy roztarte w moździerzu nasiona kminku i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Kromki bułki maczamy z obu stron w jajaeczno-piwnej miksturze i smażmy, aż się ładnie zrumienią.

Zapiekane jabłka najlepiej smakują z kuflem dobrego, zimnego piwa. Twarożki ołomunieckie można bez problemu kupić w sklepach Carrefour i Auchan.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

malina 17.09.2013 07:39
wyjątkowo dobre
EwelinkA_93 21.08.2013 09:24
wygląda bardzo ładnie i musi być dobre..
Róża1 31.05.2013 13:55
super danie:-)
Neetka90 11.03.2013 12:02
wyglądają ciekawie
Katarzyna/kate1980 20.12.2012 22:48
śliczne
Natalia/tubisiek 14.12.2012 11:59
prezentują się super!
pestka 11.12.2012 10:15
bardzo ciekawy przepis
miroslawa 06.12.2012 16:39
super ciekawa propozycja
ziutula
ziutula 06.12.2012 11:32
ciekawie podano..
Isia 06.12.2012 10:53
pyszności!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat