Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka zapiekane z nutką cynamonu

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj zaskoczyłam moją rodzinkę pysznymi jabłka, zapiekanymi w piekarniku. Jabłka nadziane na bogato, a dodatkowo podane z pyszną świeżo ubita śmietaną z nutką cynamonu.

Składniki:

jabłka 4 sztuki

Na nadzienie:

masło 1.5 łyżki
miód 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
orzechy włoskie siekane 3 łyżki
Imbir mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

śmietana 30% 200 mililitrów
cukier puder 1 łyżka
fix do śmietany 1 opakowanie
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zapiekane z nutką cynamonu

Nadzienie:
Rodzynki wymieszać z posiekanymi orzechami, miodem, mielonym imbirem oraz roztopionym masłem.

Jabłka umyć, osuszyć ściąć od ogonka plasterek i wydrążyć gniazda nasienne.

Jabłka napełniać przygotowanym nadzieniem, przykryć odciętym plasterkiem, owinąć w folię aluminiową.

Owoce ułożyć na blasze, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 - 30 minut.

Śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem oraz z cynamonem i podawać osobno do gorących jabłek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:59
Dobre.
Basiliana 06.11.2018 11:25
Pyszny deser, bardzo aromatyczne dodatki. Cynamonowa bita śmietana musi świetnie do niego pasować.
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 11:58
Tak to prawda był pyszny i szybko zjedzony;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak