Jabłka zapiekane z bakaliami

Jabłka zapiekane z bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    4 szt
  • orzechy włoskie

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 łyżka
  • orzechy pekan

    1 łyżka
  • płatki migdałowe

    1 łyżka
  • rodzynki

    1 łyżka
  • żurawina

    1 łyżka
  • miód płynny

  • przyprawa do deserów

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłka zapiekane z bakaliami foto
Jabłka umyć, ściąć na grubość około 1 cm od strony ogonka. W każdym jabłku wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu robiąc miejsce na bakalie. Do środka wlać pół łyżeczki miodu.
Krok 2 - Jabłka zapiekane z bakaliami foto
Wszystkie orzechy drobno pokroić, wymieszać z płatkami migdałów, rodzynkami i żurawiną.
Krok 3 - Jabłka zapiekane z bakaliami foto
Wsypać mieszankę bakali, polać łyżeczką miodu i przykryć ściętą górą z jabłka. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać wody na wysokość 1 cm. Zapiekać w 200 stopniach około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć z jabłek ściętą część.
Krok 4 - Jabłka zapiekane z bakaliami foto
Przed podaniem oprószyć przyprawą i podać na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiesława1

23.07.2016 19:31
Pyszny deserek

MAR3STA

14.01.2016 18:53
pyszny deserek

IwonaKa

03.10.2015 23:46
pycha,już czuję ten cudowny zapach pieczonych jabłek

Róża1

09.06.2015 10:22
wspaniały deser do jesiennej i zimowej herbatki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat