Jabłka zapiekane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 czubate łyżki
  • jabłka

    3 średnie sztuki
  • maślanka

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • białko

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłka zapiekane foto
Białka z 4 jaj ubić na sztywną pianę.
Krok 2 - Jabłka zapiekane foto
Dodać do niej sok z cytryny.
Krok 3 - Jabłka zapiekane foto
Powoli dosypywać cukier i ubijać dalej tak długo, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca.
Krok 4 - Jabłka zapiekane foto
Do piany dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Jabłka zapiekane foto
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych).
Krok 6 - Jabłka zapiekane foto
Do jabłek dodać maślankę i mąkę pszenną, wymieszać.
Krok 7 - Jabłka zapiekane foto
Dodać do nich pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Jabłka zapiekane foto
4-5 małych foremek do zapiekania posmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć do nich masę z jabłkami (prawie do pełna).
Krok 9 - Jabłka zapiekane foto
Zapiekać w 180 stopniach przez ok. pół godziny (aż wierzch się lekko zrumieni).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 24.10.2012 22:08
Bardzo pomysłowy deser.
olkaaa 17.09.2012 10:27
ciekawy przepis
cukiereczek 15.09.2012 14:40
dawno nie jadłam a bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat