Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka z żurawiną i malinami na zimę.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 15-20 sztuk
cukier ok.pół szklanki
żurawina
jabłka 20 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka z żurawiną i malinami na zimę.

Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki .Włożyłam je do rondla z grubym dnem,wlałam łyżkę wody i na małym ogniu podgrzewałam,aż puściły trochę soku.Wsypałam żurawinę i maliny i cały czas gotowałam co chwilę mieszając. Dosypałam cukru ,wymieszałam i tak długo razem gotowałam,aż jabłka częściowo się rozpadły a częściowo były szkliste. Gorącą masą napełniłam słoiki,dobrze zakręciłam i ustawiłam do góry dnem na ok.pół godziny. Z tej porcji wyszły dwa słoiki.Jeden ok.330 ml a drugi chyba ok.700 ml (do szarlotki). Kolor i smak jest wyborny polecam!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 29.09.2013 10:27
przepysznie
misia53 29.09.2013 00:22
Ewcia zawsze pysznie namiesza....hihi...
ben-ka 28.09.2013 09:19
Takich zapasów,to mogę tylko pozazdrościć!
Stenka 28.08.2013 10:59
ciekawy przepis
Ewa104 05.08.2013 13:53
Dokładnie anemon.Do ciast czy naleśników albo deserów to super sprawa. Zapomniałam dodać,że jabłka skrapiam sokiem z cytryny,by nie ciemniały.
Zdzisław 05.08.2013 12:53
same pyszności
anemon 05.08.2013 12:32
Fajnie mieć takie zapasy na zimę, później zrobienie szarlotki zajmuje tylko chwilę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak