Jabłka w sosie waniliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    4 szt
  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • aromat cytrynowy

  • goździki

    2 szt
  • mleko

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

  • żółtka

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłko umyć obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i wyjąć gniazda nasienne. Zagotować 2 i 1/2 szkl wody z 1 łyżką cukru, goździkami i skórką cytrynową (lub parę kropel aromatu cytrynowego). Do wrzątku włożyć jabłka. Gdy zmiękną wyjąć i ułożyć na talerzykach. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewać powoli mąkę ziemniaczaną wymieszana z odrobiną zimnego mleka. Mieszać, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu dostawić z ognia i wymieszać z żółtkami i polać sosem przestudzone jabłka. Ochłodzić w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula99926 07.11.2012 12:48
już czuję ten smak:)
Magda60 02.10.2011 14:09
pysznosci
Margo1 30.09.2011 08:58
dawno nie robiłam , jest tyle rzeczy do zrobienia ....
Margo1 30.09.2011 08:58
dawno nie robiłam , jest tyle rzeczy do zrobienia ....
plocia 16.07.2011 23:12
ale pyszności serwujesz
agata1722 06.04.2011 16:25
jest smaczne często to robiłam dla dzieci, szybkie przygotowanie i zawsze pewne, że się uda.
matii6 15.03.2011 19:47
extra deser
Joanna108 24.01.2011 21:53
coś w sam raz dla mojej córki
alaaa 11.12.2010 17:24
doskonały smak
Justyna73 01.12.2010 12:03
ale smakowicie się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat