Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w słoikach na szarlotkę - z wanilią
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, przekrojone wkładać do wody z cytryną.
W wielkim garnku wymieszać wodę z cukrem, sokiem z cytryny i żelatyną, włączyć mały ogień tak, by cukier i żelatyna się rozpuściły.
Jabłka kroić w kosteczkę i wrzucać kolejno do garnka (ja to robiłam turami, do jabłek w garnku dodawałam nowe, ponieważ nie miałam tak dużej miski, by zmieścić do niej na raz wszystkie jabłka.
Przygotować wyparzone słoiki litrowe (u mnie wyszło ich 15) oraz nakrętki, do każdego słoika włożyć wanilię.
Jabłka gotować, mieszając, około 10 minut tak, by wanilia i cukier pokryły całą ich powierzchnię. Gorące jabłka przekładać do słoików zostawiając 1-2 cm odstępu od brzegu.
Brzegi wycierać, słoiki zakręcać (nie dokręcać) i pasteryzować w kąpieli wodnej 15 minut od zagotowania wody. Sloiki wyjmować, dokręcać nakrętki i stawiac je do góry dnem, odwrócić, gdy całkiem wystygną.