Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w słoikach na szarlotkę - z wanilią

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier biały 400 gram
sok z cytryny 4 łyżki
laski wanilii 1/2 laski/słoik
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 100 (gorąca)
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w słoikach na szarlotkę - z wanilią

Do dużej miski nalać wodę do połowy i dodać sok z dwóch cytryn (cytryny również można wrzucić), zamieszać.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, przekrojone wkładać do wody z cytryną.

W wielkim garnku wymieszać wodę z cukrem, sokiem z cytryny i żelatyną, włączyć mały ogień tak, by cukier i żelatyna się rozpuściły.

Jabłka kroić w kosteczkę i wrzucać kolejno do garnka (ja to robiłam turami, do jabłek w garnku dodawałam nowe, ponieważ nie miałam tak dużej miski, by zmieścić do niej na raz wszystkie jabłka.

Przygotować wyparzone słoiki litrowe (u mnie wyszło ich 15) oraz nakrętki, do każdego słoika włożyć wanilię.

Jabłka gotować, mieszając, około 10 minut tak, by wanilia i cukier pokryły całą ich powierzchnię. Gorące jabłka przekładać do słoików zostawiając 1-2 cm odstępu od brzegu.

Brzegi wycierać, słoiki zakręcać (nie dokręcać) i pasteryzować w kąpieli wodnej 15 minut od zagotowania wody. Sloiki wyjmować, dokręcać nakrętki i stawiac je do góry dnem, odwrócić, gdy całkiem wystygną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak