Jabłka w kruchym cieście.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • mąka krupczatka

    40 dag
  • cukier puder

    1 szkl.
  • margaryna

    25 dag
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 op.
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.Podsmażyć dodając cynamon i jeżeli jabłka są bardzo kwaśne troszkę cukru.
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części.
Jedną część włożyć na pół godziny do lodówki,drugą do zamrażalnika.
Ciastem z lodówki wylepić natłuszczoną i posypana tartą bułką formę.
Posypać kakao,żeby ciasto nie przesiąkało sokiem z jabłek.
Na górę wyłożyć jabłka,na jabłka starte na tarce o dużych otworach ciasto z zamrażalnika.
Piec ok 45 min w temp. 180 st.
Ciasto jest bardzo kruchutkie i smaczne,miałam problem z wyjęciem pierwszego kawałka do zdjęcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
m1monika 20.12.2013 10:52
pychotka :-)
ankaryba 11.12.2013 10:46
pychotka :-)
Seba 28.11.2013 13:42
na pewno smaczne
jozefinach 08.11.2013 16:27
Jak dla mnie kruche ciasto i jabłka to idealne połączenie.
Róża1 27.10.2013 13:40
bardzo smaczne ciasto:-)
Dorota37 08.10.2013 11:51
pyszne jabłuszka
Wafelek2601 05.10.2013 08:48
Mam ochotę na takie ciasto
Ela15 28.09.2013 10:22
fajny przepis
jeta72 16.09.2013 11:36
ale pychotka :-)
Halina14 16.09.2013 10:11
musi smakowac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat