Jabłka w falach Dunaju

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    25 dag
  • jaja

    6 szt
  • mąka

    2 szklanka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • olejek rumowy

    1 szt
  • kakao

    2 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • jabłka

    1 kg
  • margaryna

    25 dag
  • mleko

    0,5 litr
  • cukier

    1/2 szklanka
  • mąka pszenna

    2 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • margaryna

    125 dag
  • cukier puder

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyżka
  • woda

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Utrzeć margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianą z białek.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część przełożyć na blachę wyłożoną papierem, a do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta.
Na wierzch rozłożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka.
Do piekarnika.180C, 50 minut

Po upieczeniu i wystygnięciu zrobić krem.Składniki kremu zaczynają sie od drugiej margaryny Z mleka, mąki, cukru ugotować budyń, po wystygnięciu stopniowo dodawać do utartej margaryny i nałożyć na ciasto.
Składniki polewy,które zaczynają się od trzeciej margaryny rozpuścić w garnku, gdy będzie tężeć ozdobić ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (70)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 11.04.2017 00:37
Rewelacja!
marczak1963 14.03.2017 15:11
też uwielbiam, wygląda nad wyraz apetycznie
Aleksandra/Olcia 05.03.2017 15:53
mmmm uwielbiam
anna stelmaszczyk 01.05.2015 14:02
Ślicznie wygląda i na pewno świetnie smakuje.
Jagódka77 02.11.2014 14:01
pyszne ciasto
ppaulina 16.06.2014 21:57
prezentuje się wysmienicie
Iwona32 22.01.2014 10:54
bardzo dobre
anusq18 11.01.2014 18:08
super trzeba wypróbować . !
olkaaa 31.12.2013 07:39
ciekawy przepis
Aannkaa82 30.12.2013 21:30
Piękne fale :) ja robiłam to ciasto tylko raz sto lat temu i niestety nie wyszło :( muszę spróbować raz jeszcze.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat