Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście półfrancuskim

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszne jabłka w cieście półfrancuskim. Jabłka idealnie łączą się z cynamonem.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
margaryna 25 dag
jajko 1 sztuka
śmietana 12% 0.5 szklanki

Dodatkowo:

jabłka 8 sztuk
cukier 4 łyżki
cynamon 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście półfrancuskim

1. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z mąką. Dodajemy śmietanę i jajko. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na około godzinę do lodówki.

2. Jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy środek i obieramy.

3. Ciasto wałkujemy i za pomocą noża wycinamy kwadraty. Na środek ciasta kładziemy połówkę jabłka. Posypujemy cynamonem i cukrem. Rogi ciasta ze sobą sklejamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone odkładamy do ostygnięcia.

5. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak