Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście po tyrolsku

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 4 szt Reneta
mąka 100 gr
mleko 100 ml
cukier 1 łyżka
rum 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 szt
olej do smażenia
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście po tyrolsku

Kroki postępowania

1
1.Do miski wlać mleko, dodać żółtko, cukier, cynamon, rum,mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dlatego jeśli jest zbyt rzadkie dosypać mąki, jeśli zbyt gęstę dolać orobinę mleka.
Krok 1 - Jabłka w cieście po tyrolsku foto
2
2.Z białka ubić gęstą pianę i dodać ją do ciasta naleśnikowego. Delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
Krok 2 - Jabłka w cieście po tyrolsku foto
3
3.W tym czasie obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki o grubości 5mm.
Krok 3 - Jabłka w cieście po tyrolsku foto
4
4.Każdy plasterek jabłka zanurzyć w cieście i smażyć na oleju do zarumienienia z obydwu stron.
Krok 4 - Jabłka w cieście po tyrolsku foto
5
5.Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i ulubionym dżemem. Smacznego!
Krok 5 - Jabłka w cieście po tyrolsku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 19.12.2013 21:44
pyszne są te jabłuszka
olkaaa 05.08.2013 07:40
super przepis
Bernadeta1 16.07.2013 13:51
pyszny deserek
caralajna 23.05.2013 20:55
wyglądają jak donuts'y, fantastyczny pomysł, w Tyrolu robią je od 700 lat, a u mnie w domu, nikt na nie wpadł na takie jabłka w cieście z dziurką ha!
mysza75 17.05.2013 17:05
Bardzo fajne jabłuszka :-)
SmacznaPyza 12.05.2013 18:01
IwonaD, nie wiedziałam tego - dzięki za wyczerpujący opis, lubię się dowiadywać takich ciekawostek
Łucja 10.05.2013 14:46
ale mi smaka narobiłaś na takie jabłuszka :)
fotoviderek 10.05.2013 09:59
Jabłka w cieście - przepyszne :)
Poison1988 09.05.2013 16:59
tego jeszcze nie robiłam :) rewelacja! :)
Mniam 09.05.2013 15:01
Przepis ląduje do księgi moich ulubionych przepisów.
halina17 09.05.2013 13:34
Smaczne jabłka w cieście.
gosia56 09.05.2013 13:16
napewno pyszne
IwonaDD 09.05.2013 13:03
Jabłka smażone w cieście to typowy deser tego regionu, przygotowywany tam już w XIV wieku; czy z tamtąd pochodzi, kto je zrobił po raz pierwszy żadne historyczne źródła tego nie podają ze 100% precyzją,nie zmienia to jednak faktu, że podawane są tam od ponad 7 wieków i deser ten przypisany jest właśnie Tyrolowi;
SmacznaPyza 09.05.2013 11:53
mam pytanie o nazwę - dlaczego po tyrolsku ? czy to danie pochodzi z tego rejonu ?
agam26 09.05.2013 11:30
wyglądają przepysznie i pewnie tak smakują
wyattearp 09.05.2013 11:11
pysznie wyglądają!!!
kasienka23 09.05.2013 10:05
pyszne jabłuszka!
Lampencjo 09.05.2013 09:44
są świetne
Janina 09.05.2013 08:11
Bardzo lubie jabłka w cieście
Agula&Stabi 09.05.2013 07:48
ciekawy przepis, na pewno wypróbujemy
Noruas 08.05.2013 23:41
mniam! zjadłam bym chętnie na śniadanko do kawki!
QuchniaKaroli 08.05.2013 21:35
świetny pomysł;) spróbuję
Rafał3 08.05.2013 21:31
mniam mniam ale by się zjadło ;-)
Boska_Agatka 08.05.2013 21:29
wygląda wyśmienicie pewnie smakuje jeszcze lepiej
Pietruszka 08.05.2013 21:28
wyglądają przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak