Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście piwnym

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo pyszna słodka przekąska z sezonowych owoców. Sycąca. Zarówno na lunch jak i kolację :)

Składniki:

Jabłka:

jabłka 10 ćwiartek
piwo 2 szklanki
mąka 1 szklanka
jajko 2 dag
cukier waniliowy 1 duża łyż.
cukier 1 duża łyż.
cynamon 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
cukier puder 10 dag
olej 5 dużych łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście piwnym

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na grubsze plastry i wydrążyć środki. Posypać cukrem i cynamonem. Do miski wsypać mąkę, wlać piwo, dodać cukier wanilinowy, dwa żółtka, sodę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzać olej. Jabłka maczać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak