Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście piwnym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj proponuję pyszne jabłka w cieście piwnym. Smaczne, kruche o delikatnym miękkim smaku. Jabłka szybko znikają z talerza.

Składniki:

Składniki na ciasto:

jajko 1 sztuka
białka jaj 2 sztuk
mąka 200 gramów
piwo jasne 100 mililitrów
sól 1 szczypta

dodatkowo;

jabłka 6 sztuk
olej do smażenia 0.5 litra
cukier puder 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście piwnym

W misce wymieszać jajko, mąkę oraz sól, cały czas mieszając powoli dolewać piwo.
Ciasto powinno być bardziej gęste od naleśnikowego.
Ciasto trzeba odłożyć na godzinę do lodówki.

Jabłka obrać i pokroić w około 1 cm plastry, usuwając gniazda nasienne.

Białka ubić na sztywną pianę. Przed smażeniem połączyć delikatnie białka z ciastem.

Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podawać posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:29
Dobre.
gusia1000 20.07.2019 19:27
Dobre.
gusia1000 20.07.2019 19:26
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak