Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2 szt.
jajko 1 szt.
mleko 1/4 szkl.
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
sól 1 szczypta
cukier puder 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 szczypta
olej rzepakowy 1 łyżka

Porada

Jabłka w cieście podawać na ciepło jako deser lub na podwieczorek, dla dzieci będą doskonałym daniem obiadowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście

Jajko wbić do miseczki, dodać szczyptę soli i ubić trzepaczką. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia, połączyć ubijając trzepaczką, aż utworzy się gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jabłka umyć, pokroić w ok. 1 cm plastry, usunąć gniazda nasienne. Rozgrzać olej na patelni. Każdy krążek jabłka maczać w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki jabłek osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać jabłka cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 20.08.2014 12:35
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak