Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
Nadzienie:
jabłka 5 sztuk
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 2 łyżki
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym dodać do masy jajecznej i wymieszać. Na końcu dodać olej. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć środki, ułożyć na tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną (płaską stroną do dołu). Jabłka skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem. Wylać resztę ciasta. Piec w temperaturze 170 st. C przez 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 25.02.2013 05:29
pyszne
Karolina44 24.02.2013 17:36
MMM pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak