Jabłka w cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • jajka

    2 szt
  • masło

    5 dag
  • mleko

    200 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • aromat pomarańczowy

    2-3 krople
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • jabłka

    4 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłka w cieście foto
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Do głębokiej miski wlać mleko, roztopione masło, żółtka, wsypać cukier, aromat i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać
Krok 2 - Jabłka w cieście foto
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w 1 cm krążki. Każdy krążek zanurzać w cieście.
Krok 3 - Jabłka w cieście foto
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 4 - Jabłka w cieście foto
Usmażone jabłka w cieście można posypać cukrem pudrem z wanilią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Elżbieta17 10.02.2013 17:12
super:)
olkaaa 19.12.2012 08:30
bardzo je lubię
IlonaAlbertos 13.07.2012 20:19
Super pomysł na smaczne danie z jabłuszkami.
Iwusia 18.04.2012 23:07
superowe placuszki wychodzą :)
Seba 18.02.2012 09:36
pycha
Wacław 22.12.2011 15:02
pycha !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat