Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
żółtko jajek 3 szt
margaryna 300 g
gęsta śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 szt
cukier 1 szkl
jabłka 5 szt
mielone migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w krążki. Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy na stolnicy, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na dwa cienkie placki. Na jednym układamy krążki jabłek, przykrywamy drugim plackiem, dociskamy. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki. Układamy ciastka na natłuszczonej blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i migdałami i pieczemy 40 minut w temp. 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak