Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka szarlotkowe do słoików.

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 kg
cynamon Prymat 20 g
cukier 10 łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki

Porada

Ilość cukru regulujemy w zależności od tego jak kwaśne jabłka mamy.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka szarlotkowe do słoików.

Kroki postępowania

1
Wszystkie jabłka dokładnie umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
Krok 1 - Jabłka szarlotkowe do słoików. foto
2
Następnie pokroić w dość grube plasterki.
Krok 2 - Jabłka szarlotkowe do słoików. foto
3
Kiedy wszystkie jabłka są pokrojone, dodajemy do nich cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy. Do litrowych słoików układamy jabłka, tak aby były mocno ubite. Słoiki zakręcamy.
Krok 3 - Jabłka szarlotkowe do słoików. foto
4
Garnek wykładamy ściereczką, na ścierce układamy słoiki. Zalewamy wodą do 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy przez godzinę od chwili zagotowania.Gorące jeszcze słoiki układamy do góry dnem i zostawiamy tak do ostygnięcia. Smacznego!
Krok 4 - Jabłka szarlotkowe do słoików. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 03.10.2016 23:09
ciekawe jak się przechowują bo nabrałam ochoty na zrobienie
magdow 03.10.2016 20:25
super przepis ;]
Róża1 03.10.2016 16:41
bardzo ciekawy pomysł :-)
Motorek 03.10.2016 16:24
pyszne jabłuszka
w mojej kuchni 03.10.2016 16:14
Dobre przetwory
misia123410 03.10.2016 16:03
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak