Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka prażone do szarlotki i suszone skórki

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier zwykły 12 łyżek
sok z cytryny 1/3 szklanki
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżka
jabłka 5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka prażone do szarlotki i suszone skórki

Kroki postępowania

1
Jabłka umyłam i osuszyłam. Cienko obierałam, przekrawałam na ćwiartki i usuwałam gniazda nasienne.

Kawałki obranych jabłek od razu trafiały do dużej miski napełnionej zimną wodą z rozpuszczonym w niej kwaskiem cytrynowym - nie ściemnieją. Gdy naszykowałam mniej więcej połowę odcedziłam je, pokroiłam w grubą kostkę i przełożyłam do garnka. Dolałam sok z cytryny oraz kilka łyżek zwykłej wody. Dusiłam pod przykryciem, na malutkim ogniu, ok. 30 minut. W tym czasie obrałam i pokroiłam resztę jabłek. Gdy pierwsza partia była uduszona i kawałki owoców prawie się rozpadły dorzuciłam drugą część, wymieszałam. Dodałam cukier - jeśli macie słodkie jabłka możecie z niego zrezygnować - i dusiłam jeszcze ok. 20 minut. Część jabłek rozpadnie się na mus a część będzie jeszcze w kawałkach. Masę przełożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam. Pasteryzowałam 20 - 30 minut, w zależności od wielkości słoików, wstawiając słoje do garnka, którego dno wyłożyłam ściereczką, i zalewając gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Trzeba pamiętać, że wlewamy tę wodę gorącą jeśli wstawiamy słoje z gorącym przetworem - gdyby zawartość słoików była zimna wlewamy do garnka zimną wodę a czas pasteryzacji liczymy od zagotowania.
Krok 1 - Jabłka prażone do szarlotki i suszone skórki foto
2
skórki sukcesywnie trafiały na sita suszarki do warzyw i owoców - ułożone niezbyt ciasno suszyły się potem kilka godzin. Ususzone skórki trochę rozkruszyłam i przełożyłam do szczelnie zakręcanych pojemników - zalewa się taki susz wrzątkiem i zaparza przez kilka/kilkanaście minut. Można zaparzać skórki same albo mieszać je z innymi suszonymi owocami czy ziołami.
Krok 2 - Jabłka prażone do szarlotki i suszone skórki foto
3
Po zapasteryzowaniu wyjęłam słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są mocno dokręcone i odstawiłam je do wystudzenia do góry dnem.
Krok 3 - Jabłka prażone do szarlotki i suszone skórki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 12.02.2017 09:23
super przepis
Beata73 18.11.2015 08:44
robię podobne i mam na cały rok
anka1988 04.01.2015 21:04
Też takie robię, idealne do szarlotki lub do ryżu z jabłkami :)
SmacznaPyza 16.02.2014 19:11
sprawdzą się, jak najbardziej. Można zapiec z nimi ryż, posmarować naleśniki czy placuszki, dodać do jakiegoś deseru warstwowego
Kasnaj 13.02.2014 18:37
One tylko do szarlotki ? W innych deserach się nie sprawdzą ?
margaret 10.02.2014 10:29
lubię takie jabłuszka w cieście
Czyki 09.02.2014 21:52
Dobry i sprawdzony przepis:)
krokus 05.02.2014 22:26
świetny przepis :)
SmacznaPyza 16.11.2013 23:32
ale kwasek był tylko do wody, do której wrzucałam jabłka po obraniu żeby nie ściemniały
adelajda 16.11.2013 08:00
Można dodać więcej soku z cytryny w zamian za ten nie zdrowy kwasek !
SmacznaPyza 04.09.2013 15:41
niestety, ubiegłorocznych już nie mam a w tym roku dopiero ma zamiar robić więc szarlotka musi poczekać :)
SmacznaPyza 11.07.2013 21:38
dokładnie - wystarczyło na kilka dań z jabłkami i wiele zimowych oraz wiosennych herbatek ze skórek :)
aisoglam 10.07.2013 18:13
Rewelacja :) I wszystko zagospodarowane, nic się nie marnuje. Super :)
SmacznaPyza 15.05.2013 11:06
dokładnie tak - na szarlotkę, do naleśników czy deserów :)
Kulinarna Ja 12.05.2013 21:21
też zawsze jabłuszka na jesień prażę i zimą mam pyszną szarlotkę w kilka chwil :)
SmacznaPyza 10.04.2013 21:56
Danusia, gdybyś przeczytała przepis wiedziałabyś, że kwasek był do zakwaszenia wody, w której trzymałam jabłka po obraniu żeby nie ściemniały
danusia19671 09.04.2013 20:26
Robię podobnie, z tym że nie daję kwasku, ale warto spróbować:)
SmacznaPyza 04.04.2013 17:01
pasteryzowałam bo bałam się żeby się nie popsuły - przechowuję słoiki z niezbyt chłodnym miejscu ...
Ewa104 03.04.2013 10:19
U mnie w piwnicy obowiązkowo musi być zapas takich jabłek, przy urodzaju papierówek na działce produkcja idzie pełną parą. Z tym, że ja słoików nie pasteryzuję a wlewam gorące jabłka do słoików,zakręcam i ustawiam do góry dnem.Nie psują się stojąc nawet do dwóch lat.Zimą smakują świetnie w szarlotce, z naleśnikami czy zapiekanym ryżem.Pychota!
pestka 14.03.2013 13:38
jabłka robię bez kwasku a skorki też suszę
Klisza 11.02.2013 20:12
biedne jabłuszka z tym kwaskiem. A mogło być tak naturalnie i pysznie
Anna133 01.02.2013 17:47
teraz nalezy poczekać na jabłka :) na pewno wypróbuje
SmacznaPyza 25.01.2013 07:56
bardzo proszę :)
[email protected] 24.01.2013 22:25
dziękuje za ten przepis na pewno spróbuje
artur7 13.01.2013 10:12
ja tez takie robie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak