Jabłka prażone do szarlotki i suszone skórki

Jabłka prażone do szarlotki i suszone skórki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier zwykły

    12 łyżek
  • sok z cytryny

    1/3 szklanki
  • kwasek cytrynowy

    1 łyżka
  • jabłka

    5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłka prażone do szarlotki i suszone skórki foto
Jabłka umyłam i osuszyłam. Cienko obierałam, przekrawałam na ćwiartki i usuwałam gniazda nasienne.

Kawałki obranych jabłek od razu trafiały do dużej miski napełnionej zimną wodą z rozpuszczonym w niej kwaskiem cytrynowym - nie ściemnieją. Gdy naszykowałam mniej więcej połowę odcedziłam je, pokroiłam w grubą kostkę i przełożyłam do garnka. Dolałam sok z cytryny oraz kilka łyżek zwykłej wody. Dusiłam pod przykryciem, na malutkim ogniu, ok. 30 minut. W tym czasie obrałam i pokroiłam resztę jabłek. Gdy pierwsza partia była uduszona i kawałki owoców prawie się rozpadły dorzuciłam drugą część, wymieszałam. Dodałam cukier - jeśli macie słodkie jabłka możecie z niego zrezygnować - i dusiłam jeszcze ok. 20 minut. Część jabłek rozpadnie się na mus a część będzie jeszcze w kawałkach. Masę przełożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam. Pasteryzowałam 20 - 30 minut, w zależności od wielkości słoików, wstawiając słoje do garnka, którego dno wyłożyłam ściereczką, i zalewając gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Trzeba pamiętać, że wlewamy tę wodę gorącą jeśli wstawiamy słoje z gorącym przetworem - gdyby zawartość słoików była zimna wlewamy do garnka zimną wodę a czas pasteryzacji liczymy od zagotowania.
Krok 2 - Jabłka prażone do szarlotki i suszone skórki foto
skórki sukcesywnie trafiały na sita suszarki do warzyw i owoców - ułożone niezbyt ciasno suszyły się potem kilka godzin. Ususzone skórki trochę rozkruszyłam i przełożyłam do szczelnie zakręcanych pojemników - zalewa się taki susz wrzątkiem i zaparza przez kilka/kilkanaście minut. Można zaparzać skórki same albo mieszać je z innymi suszonymi owocami czy ziołami.
Krok 3 - Jabłka prażone do szarlotki i suszone skórki foto
Po zapasteryzowaniu wyjęłam słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są mocno dokręcone i odstawiłam je do wystudzenia do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

12.02.2017 09:23
super przepis

Beata73

18.11.2015 08:44
robię podobne i mam na cały rok

anka1988

04.01.2015 21:04
Też takie robię, idealne do szarlotki lub do ryżu z jabłkami :)

SmacznaPyza

16.02.2014 19:11
sprawdzą się, jak najbardziej. Można zapiec z nimi ryż, posmarować naleśniki czy placuszki, dodać do jakiegoś deseru warstwowego

Kasnaj

13.02.2014 18:37
One tylko do szarlotki ? W innych deserach się nie sprawdzą ?

margaret

10.02.2014 10:29
lubię takie jabłuszka w cieście

Czyki

09.02.2014 21:52
Dobry i sprawdzony przepis:)

krokus

05.02.2014 22:26
świetny przepis :)

SmacznaPyza

16.11.2013 23:32
ale kwasek był tylko do wody, do której wrzucałam jabłka po obraniu żeby nie ściemniały

adelajda

16.11.2013 08:00
Można dodać więcej soku z cytryny w zamian za ten nie zdrowy kwasek !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat