Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pod kruszonką z waniliowymi lodami.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 i 1/3 szklanki
cukier 2/3 szklanki
masło 130 g
masło do wysmarowania naczynia
jabłka 3 sztuki
brązowy cukier 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat solidna szczypta
aromat waniliowy
lody waniliowe

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pod kruszonką z waniliowymi lodami.

Kroki postępowania

1
Naczynie do zapiekania wysmarowałam masłem.Jabłka obrałam ze skórek i pokroiłam w niespecjalnie drobną kostkę.Przełożyłam jabłka do naczynia wysmarowanego masłem i obsypałam je z wierzchu solidną dawką cynamonu oraz brązowym cukrem.Jabłka w naczyniu zamieszałam, by wszystkie były pokryte brązowym cukrem i cynamonem i przeszłam do robienia kruszonki.
Krok 1 - Jabłka pod kruszonką z waniliowymi lodami. foto
2
Do jednego naczynia przełożyłam mąkę,w miarę miękkie masło i biały cukier.Z wszystkich tych składników zagniotłam kruszonkę,w trakcie zagniatania dodałam do niej kilka kropli aromatu waniliowego.Na jabłka umieszczone w naczyniu pokruszyłam kruszonkę starając się przykryć nią całą powierzchnię naczynia od góry,tak by jabłka były całkowicie schowane pod kruszonką.
Krok 2 - Jabłka pod kruszonką z waniliowymi lodami. foto
3
Wstawiłam naczynie do zapiekania wypełnione jabłkami przykrytymi surową jeszcze kruszonką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekałam przez około 40 minut.Jeszcze ciepłe jabłka pod kruszonką przełożyłam do talerza(ja użyłam głębszego talerza),a obok nich nałożyłam łyżką solidną porcję waniliowych lodów.
Świetny deser,gdzie obok siebie występują kontrasty,które razem pysznie smakują-ciepłe jabłka pod kruszonką i zimne lody, rozpływające się w ustach jabłka,delikatne lody i chrupiąca kruszonka,zestawione razem odmienności dają smakowity efekt,bo w końcu przeciwieństwa się przyciągają.A do tego smak podkręca obłędny zapach cynamonu i waniliowej nuty za sprawą aromatu waniliowego dodanego do kruszonki.
Krok 3 - Jabłka pod kruszonką z waniliowymi lodami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwi 12.11.2013 18:00
Pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak