Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Nadzienie

  • jabłka

    8-10 szt
  • cukier brązowy

    1-2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/4 szt
  • masło

    1-2 łyżki

Kruszonka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier brązowy

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość tubą kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, sok z cytryny i cukier i smażymy jabłka około 15-20 minut.

Jabłka mają się zarumienić ale nie powinny się zbytnio rozpadać. Jabłka odstawiamy. W miseczce łączymy ze sobą przesianą mąkę, masło i cukier.

Delikatnie rozcieramy wszystkie składniki między palcami aż do uzyskania kruszonki. 4 mini foremki lub 1 naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy jabłka, a na nich rozsypujemy powstałą kruszonkę.

Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Upieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika i serwujemy gorące z sosem waniliowym, smacznego ; )

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dodi

22.04.2016 17:04
muszę zrobić, mniam

Róża1

22.04.2016 16:35
pyszny deserek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat