Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pieczone z waniliowym twarogiem Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 5 szt
sok z cytryny
laska wanilii 2 szt
cukier brązowy 50 g
kardamon
mięta do smaku
żółtko jajek 3 szt
wino deserowe 300 ml
twaróg 500 (półtłusty)
jajko 3 zielononóżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pieczone z waniliowym twarogiem Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak poleca:
Jabłka umyj, przekrój na trzy krążki, wydrąż środek i skrop sokiem z cytryny. W miseczce utrzyj 3 żółtka, dodaj twaróg, pestki wanilii i cukier. Utrzyj na masę, a następnie posmaruj nią każdy krążek jabłka, po czym złóż je w całość. Zawiń w folię aluminiową i piecz przez około 30 minut w temperaturze 160°C.
W misce utrzep żółtka z pozostałymi składnikami, ustaw na parze i cały czas energicznie ucieraj, aż sos zgęstnieje i stanie się puszysty. Po upieczeniu jabłka odwiń z folii, polej sosem i podawaj.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 03.08.2013 10:05
wyglądają bardzo fajnie
Ewa104 08.05.2013 21:21
Akurat dostałam od kolegi jajka zielononóżki,więc chyba warto wypróbować.Przynajmniej cholesterol dzięki nim nie straszny.A jabłuszka wyglądają zachęcająco.
Pomocnik 07.05.2013 17:20
muszą być rewelacyjne
marcia7 07.05.2013 17:19
ale niesamowity deserek
iwi 07.05.2013 16:22
Raj na ziemi.
Renata9 07.05.2013 16:16
smaczne jabłuszka
gosia1988 07.05.2013 16:03
smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak