jabłka pieczone z colą

jabłka pieczone z colą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • napój typu cola

    100 ml
  • jabłka

    5 średnie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania jabłka pieczone z colą

4 jabłka umyć, osuszyć, odciąć górną część (tą z ogonkiem), delikatnie wydrążyć, pozostawiając ścianki na grubość ok 1 cm. Miąższ (bez ogryzka) pokroić w kosteczkę, jabłko które zostało obrać i także pokroić w kosteczkę. Wypełnić kostką wydrążone jabłka, posypać cynamonem (można dodać trochę miodu, jeżeli jabłka nie są dość słodkie). Przy pomocy łyżki oblać coca-colą wierzch, z której zrobi się delikatnie chrupiąca skórka. piec w temp. ok 180 stopni jakieś 10-15 minut, trzeba sprawdzać, aby jabłka za bardzo się nie spiekły, jak skórka zacznie się mocno marszczyć i ciemnieć, wyciągnąć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

cooleczka 04.01.2012 11:46
zaintrygowała mnie ta cola ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat