Jabłka piecznone

Jabłka piecznone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    8
  • serek homogenizowany

    150 gram
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • woda

    1500 ml.
  • jajko

    2
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier wanilinowy

    pół op.
  • dżem truskawkowy

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka umyć, wydrążyć pestki wraz z częścią miąższu (pozostawić ok. 1 cm \"ścianki\" i dno, górę ściąć). Wnętrza jabłek posmarować sokiem z cytryny. Wodę zagotować, włożyć jabłka do wrzątku na ok. 30 sekund. Wyjąć, ostudzić. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym do białości. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałe 2 łyżki cukru i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do białek dodać utarte żółtka i serek homogenizowany. Na dno jabłek wkładać po pół łyżeczki dżemu, resztę miejsca wypełnić masą jajeczno − serkową. Napełnione jabłka wstawić do nagrzanego do 170 stponi piekarnika i zapiekać ok. 30 minut. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA. Po upływie 30 minut, wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć jabłka i podawać jeszcze ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat