Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka piecznone

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 8
serek homogenizowany 150 gram
sok z cytryny 4 łyżki
woda 1500 ml.
jajko 2
cukier 4 łyżki
cukier wanilinowy pół op.
dżem truskawkowy 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka piecznone

Jabłka umyć, wydrążyć pestki wraz z częścią miąższu (pozostawić ok. 1 cm \"ścianki\" i dno, górę ściąć). Wnętrza jabłek posmarować sokiem z cytryny. Wodę zagotować, włożyć jabłka do wrzątku na ok. 30 sekund. Wyjąć, ostudzić. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym do białości. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałe 2 łyżki cukru i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do białek dodać utarte żółtka i serek homogenizowany. Na dno jabłek wkładać po pół łyżeczki dżemu, resztę miejsca wypełnić masą jajeczno − serkową. Napełnione jabłka wstawić do nagrzanego do 170 stponi piekarnika i zapiekać ok. 30 minut. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA. Po upływie 30 minut, wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć jabłka i podawać jeszcze ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak