jabłka nadziewane ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabło duże

    2 sztuki
  • sok z cytryny

  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • ryż

    5 dag
  • rodzynki

    2 dag
  • płatki migdałowe

    2 dag
  • miodu wielokwiatowego

    5 dag
  • śmietana kremówka

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

jabłka przepołowić, usunąć gniazda nasienne.Do garnka wlać około 2 szklanki wody ,dodać sok z cytryny i cukier waniliowy.Jabłka włożyć do garnka przekrojonę stroną do góry.Obgotować około 5-10 minut na słabym ogniu.Jabłka wyjąć z garnka i ułożyć na talerzu ,pokrojoną stroną do góry.W wodzie po ugotowanych jabłkach ugotowąc ryż , gotować około 15 minut,a następnie pozostawić jeszcz na 5 minut po wyłączeniu kuchenki, by ryż wchłonął wodę,dodać rodzynki,miód,płatki migdałowe,śmietanę ubić na sztywno wymieszać delikatne z ryżem. Jabłka napełniąć masą ryżową i posypać cynamonem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 16.11.2012 20:42
muszą byc pyszne;)
adam1f 12.05.2011 00:13
pycha
Ewa111 26.01.2011 11:34
bardzo pyszny deser,aż czuję ten aromat jabłek i cynamonu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat