Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka nadziewane kaszanką
Kaszankę należy pozbawić osłonki, pokroić w dowolnej wielkości plastry. Posiekać drobno cebulkę i umieścić na uprzednio rozgrzanej patelni (z użyciem ok. łyżki oleju). Gdy zaczyna się szklić, dodajemy plastry kaszanki. Smażymy kilka chwil, dokładnie rozdrabniając masę za pomocą szpatułki (należy jednak uważać: nie robimy puree).
Jeszcze na patelni doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i jeżeli mamy ochotę na eksperymenty, gałązką świeżego majeranku. Gdy smaki się połączą, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na chwilę.
Jabłka dokładnie myjemy, uważnie odcinamy podstawę, tak, by nie odłączyć ogonka - nie wyrzucamy będzie nam potrzebny do przykrycia. Za pomocą łyżeczki wydrążamy jabłka, bez obaw, można to robić dość głęboko.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, ustawiamy wydrążone jabłka w formie do pieczenia, faszerujemy kaszanką po czym przykrywamy odciętymi końcówkami. Blachę przykrywamy folią do aluminiową i umieszczamy w piekarniku na ok. 12 minut. Dokładny czas zależy od wielkości owoców i właściwości piekarnika. Jabłka powinny być lekko miękkie, stawiać sztućcom delikatny opór.
Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman