Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka nadziewane kaszanką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaszanka 500 g
cebula 1 sztuka
olej
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
jabłko kwaśne 8-10 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka nadziewane kaszanką

Sekretem dania jest kontrast. Pieczone jabłko, słodkie z lekką nutą kwaskowatości w połączeniu z wyrazistą, sycącą kaszanką. To działa. Serio, serio!

Kaszankę należy pozbawić osłonki, pokroić w dowolnej wielkości plastry. Posiekać drobno cebulkę i umieścić na uprzednio rozgrzanej patelni (z użyciem ok. łyżki oleju). Gdy zaczyna się szklić, dodajemy plastry kaszanki. Smażymy kilka chwil, dokładnie rozdrabniając masę za pomocą szpatułki (należy jednak uważać: nie robimy puree).

Jeszcze na patelni doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i jeżeli mamy ochotę na eksperymenty, gałązką świeżego majeranku. Gdy smaki się połączą, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na chwilę.

Jabłka dokładnie myjemy, uważnie odcinamy podstawę, tak, by nie odłączyć ogonka - nie wyrzucamy będzie nam potrzebny do przykrycia. Za pomocą łyżeczki wydrążamy jabłka, bez obaw, można to robić dość głęboko.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, ustawiamy wydrążone jabłka w formie do pieczenia, faszerujemy kaszanką po czym przykrywamy odciętymi końcówkami. Blachę przykrywamy folią do aluminiową i umieszczamy w piekarniku na ok. 12 minut. Dokładny czas zależy od wielkości owoców i właściwości piekarnika. Jabłka powinny być lekko miękkie, stawiać sztućcom delikatny opór.

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 12.02.2013 12:16
cos dla mojego męża lubi takie polaczenie
Malinka 09.02.2013 15:26
Bardzo intrygujące połączenie:)
Ola1984 08.02.2013 07:30
Super! :) Wcięłabym takie jabłuszko :)
rutynka 05.02.2013 11:41
Z pewnością tak podana kaszanka lepiej smakuje:)
dwa pokoje z kuchnią 23.01.2013 08:12
nie cierpię kaszanki, ale ten przepis jest bardzo fajny!
aisoglam 22.01.2013 21:58
Piękne zdjęcia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak