Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka kwaszone /kiszone

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Doskonałe do sałatek i surówek. Kwaszenie ( kiszenie ) to jeden z najstarszych sposobów konserwowania warzyw i owoców. Dziś mam dla Was dwie propozycje, jedna z dodatkiem cynamonu i goździków, druga z chrzanem i papryczkami chili.

Składniki:

Jabłka kiszone / kwaszone

jabłka 2 kilogramy

Zalewa

woda 1 litr
sól 20 gramy
cukier 20 gramy
liście wiśni 6 sztuk
tymianek 4 sztuk

Porada

W przypadku tymianku mam na myśli świeże gałązki.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka kwaszone /kiszone

Dodatkowo: 1 sposób : kilka małych liści chrzanu + kawałki chrzanu
małe papryczki chili
2 sposób: laska cynamonu
kilkanaście goździków
ziarna pieprzu
Owoce przeznaczone do kwaszenia muszą być zupełnie dojrzałe, zdrowe i bez uszkodzeń.
Najlepsze są małe lub średniej wielkości, dość twarde i kwaśne.
Przygotować zalewę, w litrze przegotowanej gorącej wody rozpuścić sól i cukier, przestudzić.
Jabłka umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ogonki.
Na warstwę liści wiśni i gałązek tymianku ułożonych w suchych wyparzonych słojach, ściśle nakładać jabłka.
1 SPOSÓB.
Do słoików dodajemy liście i korzeń chrzanu, papryczki chili.
2 SPOSÓB.
Do słoików dodajemy cynamon, goździki i pieprz.
Następnie zalać jabłka ostudzoną zalewą.
Jabłka DO SZYBKIEGO SPOŻYCIA zostawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.
Jabłka DO DŁUGIEGO PRZECHOWANIA zostawić 1-2 dni w temperaturze pokojowej ( przykryć ściereczką ), a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak