Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka kiszone

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

liście czarnej porzeczki 5 dag
woda 5 l.
miód 10 dag
sól 5 dag
mąka 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka kiszone

W wyparzonym kamiennym słoju układamy warstwami jabłka i liście porzeczek , wcześniej umyte. Ostatnią warstwą powinny być liście . Następnie zagotować wodę z miodem i solą wlej zawiesinę z 10 dag mąki rozmieszanej w szklance wody , wymieszać i ostudż , zalej jabłka przykryj talerzem i obciąż . Musi tak pozostać 5 tygodni a potem przełóż je do słoików .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

freekate 20.01.2012 05:28
zdecydowanie muszę wypróbować
caralajna 15.01.2012 12:22
no właśnie, wiem że się kisi jabłka ale nigdy nie jadłam i ciekawa jestem jak smakują..
cooleczka 15.01.2012 11:32
ale ciekawe :) a z czym się je takie jabłka?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak