Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka duszone do mięs i pasztetów

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miód 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
tymianek 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka duszone do mięs i pasztetów

Jabłko myjemy i obieramy. Następnie usuwamy gniazda nasienne. Gotowe jabłko kroimy w kostkę około 1 cm i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wkładamy jabłka i smażymy je do momentu aż będą szkliste. Smażymy je na wolnym ogniu. W między czasie dodajemy tymianek. Najlepiej użyć świeżego tymianku - wówczas bierzemy 1 łyżeczkę. Pod koniec smażenia dodajemy miód. Ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Tak usmażone jabłko świetnie pasują do pasztetów jak również duszonego mięsa. Serdecznie polecam i życzę smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 02.02.2013 10:31
super są takie jabłuszka
Beatris 01.02.2013 10:38
Doskonały dodatek.
aisoglam 01.02.2013 09:31
Aromatyczny i pomysłowy sposób na doskonały dodatek do mięsa. :)
fotoviderek 01.02.2013 07:26
Świetny pomysł tak przygotowane jabłka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak