Jabłka duszone do mięs i pasztetów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłko myjemy i obieramy. Następnie usuwamy gniazda nasienne. Gotowe jabłko kroimy w kostkę około 1 cm i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wkładamy jabłka i smażymy je do momentu aż będą szkliste. Smażymy je na wolnym ogniu. W między czasie dodajemy tymianek. Najlepiej użyć świeżego tymianku - wówczas bierzemy 1 łyżeczkę. Pod koniec smażenia dodajemy miód. Ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Tak usmażone jabłko świetnie pasują do pasztetów jak również duszonego mięsa. Serdecznie polecam i życzę smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 02.02.2013 10:31
super są takie jabłuszka
Beatris 01.02.2013 10:38
Doskonały dodatek.
aisoglam 01.02.2013 09:31
Aromatyczny i pomysłowy sposób na doskonały dodatek do mięsa. :)
fotoviderek 01.02.2013 07:26
Świetny pomysł tak przygotowane jabłka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat