Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka do szarlotki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier
rodzynki
Cynamon mielony Prymat
jabłko winne 2-4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka do szarlotki

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi oczkami (najlepiej robotem z odpowiednia tarka). Przekładamy do garnka, z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do jabłek. Do jabłek dodajemy też 1 szklankę cukru i 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Dodajemy jeszcze tyle cukru żeby jabłka były wystarczająco słodkie (trzeba spróbować), rodzynki i cynamon (ilość według gustu) i gotujemy jeszcze 5 minut. Przekładamy gotowe jabłka do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut. Możemy wykorzystać dowolne jabłka, nawet papierówki. Ilość użytego cukru zależy od tego jak kwaśne są jabłka. Takie jabłka można wykorzystywać do ciast, naleśników a także jako samodzielny deser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 14.05.2012 17:38
takie zapasy by mi się przydały:)
malaczarna23 16.09.2011 10:26
super
Grazyna0211 17.07.2011 14:26
pyszne są takie jabłuszka np:do szarlotki
anemon 02.07.2011 08:34
Jakiś czas temu zrobiłam takie jabłka z rodzynkami, były przepyszne, ale później zapomniałam o tym przepisie. Dzięki za przypomnienie, w tym roku muszę koniecznie zrobić.
Kopiko1983 30.03.2011 06:34
Też robię podobne, ale bez rodzynek! Twój pomysł z rodzynkami jednak bardzo mi się spodobał :)
Ewa104 29.07.2010 21:37
Ja także robię przetwory z jabłek, obecnie z papierówek.Wkładam gorące do słoików i wywracam do góry dnem, nie pasteryzuję.Są dobre nawet przez kilka lat i się nie psują.Zrobię kilka słoików z rodzynkami, fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak