Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznk pod pierzynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
margaryna 1 kostka
cukier puder 5 łyżek
jaja 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 5 szt.
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznk pod pierzynką

Kroki postępowania

1
Kruche ciasto na spód: Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy 3/4 kostki margaryny.Kroimy na mniejsze kawałki, następnie dodajemy 4 żółtka i 3 łyżki cukru najlepiej pudru. Łączymy składniki i wygniatamy ciasto. Następie odstawiamy je do lodówki na około 20-30 minut, aby odpoczęło.
Krok 1 - Jabłecznk pod pierzynką foto
2
W tym czasie gdy ciasto odpoczywa obieramy jabłka i trzemy je na tarce o dużych oczkach. Blachę smarujemy margaryną i wykładamy dokładnie folią aluminiową. Wyciągamy ciasto i dokładnie rozprowadzamy na dnie blachy.
Na ciasto wykładamy równomiernie jabłka dokładnie odciśnięte z soku. Posypujemy cukrem i cynamonem.
Krok 2 - Jabłecznk pod pierzynką foto
3
Z 4 białek ubijamy pianę na sztywno i dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Ubijamy dokładnie i wykładamy na jabłka.

Kruszonka:
1/4 kostki margaryny mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami mąki i dodajemy jedno żółtko . Ugniatamy aż wyjdzie nam kruszonka. Jeżeli jest mało słodka dosypać cukru. Wykładamy ją na pianę dokładnie ją zakrywając.
Krok 3 - Jabłecznk pod pierzynką foto
4
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. I pieczemy ok. 45 minut. Jeżeli kruszonka ładnie zbrązowieje, należy ciasto przykryć folią aluminiową, aby się nie spaliła.






Smacznego ;)
Krok 4 - Jabłecznk pod pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak