Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 20 dag
masło 14 dag
smalec 1 łyżka
cukier puder 8 dag
żółtko jajek 2 szt.
rum 4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 torebki
jabłka 75 dag
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy
składniki na masę serową:
ser biały 25 dag
masło 5 dag
cukier puder 8 dag
jajko 1 szt.
budyń śmietankowy 1/2 torebki
śmietana gęsta 6 dag
cukier waniliowy 1 szt.
aromat pomarańczowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z serem

Kroki postępowania

1
Wykonanie placka:
Z podanych składników przyrządzić kruche ciasto- usiekać nożem składniki, zagnieść i odstawić na ½ godziny do lodówki.
Krok 1 - Jabłecznik z serem foto
2
Następnie ciasto rozwałkować, przenieść ma wałku do przygotowanej małej tortownicy i podpiec na złoto.
Krok 2 - Jabłecznik z serem foto
3
W między czasie obrać jabłka, zetrzeć i ułożyć na podpieczonym spodzie. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier waniliowy i aromat. Dodać przetarty ser i ucierać wszystkie składniki przez 20 minut
Krok 3 - Jabłecznik z serem foto
4
. Masę serową ułożyć na jabłkach i upiec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.
Krok 4 - Jabłecznik z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak