Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z rodzynkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kost
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
kwaśna śmietana 4 łyżki
cukier puder 200 g
mąka 500 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1,50 kg
cukier 3/4 szkl
rodzynki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z rodzynkami

Zmiękczony tłuszcz zmiksować, dodając jajka,cukier puder, śmietanę doprowadzając do powstania puszystej masy.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać, rękami zagnieść ciasto, 2/3 ciasta użyć do wylepienia dna blachy uprzednio lekko natłuszczonej.
Pozostałą częsć ciasta włożyć do zamrażalnika.
Obrane jabłka pokrajać w ósemki, włożyć do garnka z 1/4 szkl wody na dnie, mieszając aż jabłka zmiękną i częściowo odparują.
Wymieszane z cukrem jabłka wystudzić, dodać rodzynki, wymieszać.
Rozłożyć równą warstwą jabłka na cieście.
Zamrożone ciasto zetrzeć równomiernie na tarce z największymi otworami na jabłka.
Piec w 180 stop.przez ok.35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 21.10.2011 17:20
w sezonie jabłkowym bardzo często piekę jabłeczniki i teraz wykorzystam i ten przepis
gusia1000 21.03.2011 13:28
Fajne tanie i proste, a smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak