Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
masło 125 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier brązowy 100 gram
jabłka 1,25 kilograma
cynamon 1/2 łyżeczki
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Z masła, mąki, proszku do pieczenia wyrabiaj ciasto, aż składniki staną się sypkie. Dodaj jajko, 25 g cukru, śmietanę i wyrób aż całość utworzy zwartą masę. Podziel na dwie części - jedną większą od drugiej. Włóż do lodówki na czas robienia nadzienia.
Krok 1 - Jabłecznik z rodzynkami foto
2
Jabłka obierz, pokrój na plasterki i wymieszaj z pozostałym cukrem, rodzynkami i cynamonem.
Ciasto wyjmij z lodówki, obie części rozwałkuj. Większą wyłóż do formy (20 cm) wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wrzuć na spód jabłka i przykryj mniejszą częścią ciasta.
Krok 2 - Jabłecznik z rodzynkami foto
3
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut. Wyjmij i ostudź lub podaj na ciepło z gałką lodów waniliowych lub sorbetu cytrynowego
Krok 3 - Jabłecznik z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.11.2012 19:42
pyszne ciasto
Magula 27.10.2012 21:31
super ciacho
manaika 27.10.2012 21:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak