Jabłecznik z połówkami jabłek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło miękkie

    250g
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • serek homogenizowany waniliowy

    200g
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • cukier waniliowy

    op.
  • cynamon Prymat

    do oprószenia jabłek
  • sól

    szczypta
  • jabłka

    7-8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik z połówkami jabłek foto
Mąkę przesiewam z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodaję serek homogenizowany - łączę z mąką za pomocą łyżki. Następnie dodaję masło i całość siekam nożem. Zagniatam ciasto i dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję na wielkość formy w której piekę ciasto.
Krok 2 - Jabłecznik z połówkami jabłek foto
Jedną z części wkładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Jabłecznik z połówkami jabłek foto
Jabłka po obraniu przecinam na pół i wykrawam gniazda nasienne. Połówki jabłek układam obok siebie na cieście.
Krok 4 - Jabłecznik z połówkami jabłek foto
Tak ułożone jabłka oprószam cynamonem
Krok 5 - Jabłecznik z połówkami jabłek foto
przykrywam drugą częścią ciasta, delikatnie dociskając je do spodu. Piekę w 180'C przez 40-45min. Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 01.04.2015 14:27
rewelacyjne ciasto
Ola1young 01.04.2015 13:05
pyszne ciasto
Franciszek 01.04.2015 12:14
Super placek
Zdzisław 01.04.2015 10:14
takie słodkości bardzo lubię
anula-d 01.04.2015 09:39
uwielbiam ciasta z jabłkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat