Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z połówkami jabłek

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
masło miękkie 250g
cukier puder 3/4 szklanki
serek homogenizowany waniliowy 200g
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
cukier waniliowy op.
cynamon Prymat do oprószenia jabłek
sól szczypta
jabłka 7-8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z połówkami jabłek

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewam z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodaję serek homogenizowany - łączę z mąką za pomocą łyżki. Następnie dodaję masło i całość siekam nożem. Zagniatam ciasto i dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję na wielkość formy w której piekę ciasto.
Krok 1 - Jabłecznik z połówkami jabłek foto
2
Jedną z części wkładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Jabłecznik z połówkami jabłek foto
3
Jabłka po obraniu przecinam na pół i wykrawam gniazda nasienne. Połówki jabłek układam obok siebie na cieście.
Krok 3 - Jabłecznik z połówkami jabłek foto
4
Tak ułożone jabłka oprószam cynamonem
Krok 4 - Jabłecznik z połówkami jabłek foto
5
przykrywam drugą częścią ciasta, delikatnie dociskając je do spodu. Piekę w 180'C przez 40-45min. Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem.
Krok 5 - Jabłecznik z połówkami jabłek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 01.04.2015 14:27
rewelacyjne ciasto
Ola1young 01.04.2015 13:05
pyszne ciasto
Franciszek 01.04.2015 12:14
Super placek
Zdzisław 01.04.2015 10:14
takie słodkości bardzo lubię
anula-d 01.04.2015 09:39
uwielbiam ciasta z jabłkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak