jabłecznik z pianką leśną

jabłecznik z pianką leśną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • proszek do pieczenia

    2 łyżki
  • mąka

    3 szklanki
  • margaryna

    250 gram
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    5 sztuk
  • olejek waniliowy

  • cynamon

  • kisiel

    1 o smaku owoców leśnch
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski. Dodać masło, 6 łyżek cukru, olejek waniliowy i proszek do pieczenia, posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok, dodać resztę cukru i cynamon. Dwie trzecie ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 1/3 stawić do zamrażarki na 0,5 godz - potrzebne aby zetrzeć na wierzch.
Ubić pianę z białek, dodać do piany kisiel w proszku i delikatnie zamieszać. Na cieście rozłożyć jabłka, ubitą pianę, i posypać startym ciastem (na tarce o grubych oczkach).
Piec w 180°C przez około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ziutula

23.08.2011 12:12
lubię takie ciacha...

halina17

03.08.2011 12:00
pyszny

ewasylwia

03.08.2011 11:41
fajne ciasto

SmacznaPyza

03.08.2011 10:51
szkoda, że ten leśny aromat jest sztuczny....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat