Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z pianką kokosową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąki krupczatki 2 szklanki
masła 180 g
żółtko jajek 3 szt
cukru pudru 1/2 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
gęstej śmietany 1 łyżka
soli 1 szczypta
platkow migdałowych 2 łyżki

Nadzienie

słodkie jałka z słoika 1,5 kg

Pianka kokosowa

białka pozostałe z ciasta 3 szt
wiórek kokosowych 3 łyżki
budyniu śmietankowego 1 łyżka
cukru pudru 4 łyżki
soli 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pianką kokosową

Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,podzielić na
dwie części (2/3 i 1/3). Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1godz.
Dno tortownicy (średnica 24 -26 cm) wyłożyć papierem do
pieczenia,zetrzeć większą cześć ciasta, na ciasto wyłożyć jabłka.
Białka z solą ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier i
budyń. Pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozłożyć
na jabłkach.
Na piankę potrzeć pozostałe schłodzone ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Po upieczeni,zimnie ciasto posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 26.08.2014 20:08
wygląda bosko
caralajna 26.08.2014 17:31
ale kusisz, smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak