Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z pianką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1 kostka
jajko 3 sztuki

DODATKOWO

jabłka 1,2 kg
cynamon 2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
białko 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pianką

Kroki postępowania

1
Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodać cukier wanilinowy, cukier oraz margarynę i połączyć wszystkie składniki razem.
Krok 1 - Jabłecznik z pianką foto
2
Pod koniec dodać jajka i wyrobić dosyć wolne ciasto.

Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i posypać bułką tartą.
Krok 2 - Jabłecznik z pianką foto
3
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem. Piec około 40 min w 180 st.
Krok 3 - Jabłecznik z pianką foto
4
Pianę ubić dodać cukier.
Krok 4 - Jabłecznik z pianką foto
5
Wyciągnąć ciasto i na gorące wylać pianę i piec jeszcze 10 min.
Krok 5 - Jabłecznik z pianką foto
6
Wyciągnąć ciasto i na gorące wylać pianę i piec jeszcze 10 min.
Krok 6 - Jabłecznik z pianką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak