Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z pianką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 6 szt.
masło 1,5 kostki
mąka tortowa 4 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

nadzienie

mus jabłkowy 1 słoiczek
galaretka 1 opakowanie
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pianką

Przygotowujemy nadzienie ciasta: do musu jabłkowego wsypujemy galaretkę, całość należy wymieszać
Następnie szykujemy ciasto:
6 żółtek, mąkę, 1 szklankę cukru, masło, proszek do pieczenia należy wymieszać i wygnieść. Powstałe "ciasto" przecierać palcami tak, aby powstawały drobniutkie kruszonki - tak sypkie jak mąka. Podzielić to na dwie części, z których jedną wysypać na blachę. Na to polozyć przygotowany mus z galaretką.
Kolejno przygotowujemy piankę. Należy ubić 6 białek z cukrem (1 szkl.) i rozsmarować to na warstwie musu.
Całość posypać drugą częścią kruszonki
Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 06.06.2014 23:32
Świetna szarlotka
Jagódka77 05.06.2014 18:12
smakowicie wygląda i pewnie tak też smakuje
Alex_M 04.06.2014 20:07
apetycznie wyglada :)
Kejti 28.05.2014 08:54
Pyszne Twoje ciacho,poproszę kawałek do kawki :-)
Alex_M 26.05.2014 20:50
apetyczne ciacho :)
Krzysztof15 26.05.2014 19:21
bardzo smaczny
Megg 26.05.2014 12:18
bardzo lubię jabłeczniki, pycha
Kuchenka 26.05.2014 09:38
fajne ciacho
dodi 26.05.2014 09:24
ale pyszności
krokus 26.05.2014 09:09
uwielbiam szarlotke
Malinka 26.05.2014 09:00
Bardzo lubimy takie słodkości :)
krystyna330 26.05.2014 07:11
pychotka mniam
norweska20 26.05.2014 00:05
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak