Jabłecznik z pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    pół kg
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • margaryna

    20 dag
  • żółtka

    4 sztuki
  • śmietana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    1 kg
  • galaretka truskawkowa

    1 sztuka
  • cukier

    3 łyżki
  • Piana:

  • białka

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito Dodać do tego cukier puder, zrobić rowek, wbić żółtka, dodać margarynę. Wszystko to posiekać nożem, wyrabiać i na koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto. Dać na blachę. JABŁKA: Jabłka usmażyć z cukrem i galaretką w rondelku. Ostudzić. Ostudzone dać na ciasto. Włożyć do piekarnika na 35 minut. Ubić pianę z białek. Dodać cukier, wymieszać. Po 35 minutach pieczenia ciasta wyjąć go z piekarnika i pianę dać na placek. Włożyć do piekarnika na 15 minut jeszcze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaniMISIOWA 02.06.2013 14:13
uwielbiam ciasta z pianką!
plocia 27.08.2012 22:14
wypróbuję, dostałam jabłka to będę sprawdzać przepisy
miki47 18.08.2012 17:55
mniam
Urszula5 10.06.2012 17:21
lubię takie ciasta
gosia1988 14.04.2012 08:07
pysznie wygląda
pioge7 22.11.2011 09:39
ekstra
malaczarna23 03.09.2011 11:12
świetny
tomek18 03.09.2011 09:59
pyszności
Kate131 24.08.2011 10:56
pycha
1j1o1l1a1 21.08.2011 15:49
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat