Jabłecznik z pianą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier (ciasto)

    5 łyżek
  • margaryna (ciasto)

    1 kost
  • żółtka (ciasto)

    5 szt
  • śmietana gęsta 18 % -ciasto

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia (ciasto)

    2 łyżeczki
  • białka-piana

    5 szt
  • cukier-piana

    1 szkl
  • budyń śmietankowy

    2 piana
  • Nadzienie:

    4 (do nadzienia)
  • Cynamon mielony Prymat

    3 (do nadzienia)
  • jabłko

    kilka sztuk (na nadzienie)
  • mąka krupczatka

    3 szkl
  • cukier waniliowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto;Mąka, cukry, żółtka, margaryna zagnieść. Dodać mąkę z proszkiem i śmietanę. 1/3 ciasta włożyć do lodówki a resztą wyłożyć blachę z brzegami. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem (jeżeli będzie dużo soku to odlać)wyłożyć na cieście. Ubić białka z cukrem dodać budynie w proszku wymieszać i wyłożyć na jabłkach. Na pianie ułożyć posypkę z reszty ciasta. Piec około 45min w 160 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 10.02.2014 09:51
przepyszne ciasto
Granita 06.01.2014 08:53
ciekawy przepis,jabłeczniki chyba nigdy nie "wyjdą z mody"
Motorek 03.06.2013 11:12
smaczne ciasto
kuklik 06.02.2013 09:25
u mnie szybko znika
anemon 19.12.2012 19:03
Ja jabłecznik zawsze bardzo chętnie i robię i jem.
misia53 11.12.2012 21:25
ale fajny
Krystyna32 04.05.2012 14:19
pycha
angelika14 20.03.2012 18:48
świetny przepis
Allice 26.11.2011 14:53
smakowite ciasto :)
Ela15 22.05.2011 11:35
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat