Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z masą z orzechów laskowych

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT JASNY

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka

BISZKOPT KAKAOWY

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka

MASA

mleko 0,5 litry
cukier 3/4 szklanki
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 1 kostka
orzechy laskowe mielone 30 dag
spirytus 1 kieliszek

DODATKOWO

jabłka 1 kg
cukier 1 szklanka
cynamon 1 łyżeczka
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z masą z orzechów laskowych

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wstawić do rondla dodać cukier, cynamon i wsypać galaretkę. Zagotować, ciągle mieszając- wystudzić.
Krok 1 - Jabłecznik z masą z orzechów laskowych foto
2
Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Obie mąki i proszek do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sito i łyżką wmieszać do masy jajecznej.
Krok 2 - Jabłecznik z masą z orzechów laskowych foto
3
Wylać na wysmarowaną blachę i piec w 180 st około 20 min.
Krok 3 - Jabłecznik z masą z orzechów laskowych foto
4
Z drugim biszkoptem postąpić tak samo, tylko że do mąki i proszku do pieczenia należy dodać jeszcze kakao.
Krok 4 - Jabłecznik z masą z orzechów laskowych foto
5
Większą część mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić.
Krok 5 - Jabłecznik z masą z orzechów laskowych foto
6
Margarynę z cukrem utrzeć na puszysto. Dodawać po łyżce kremu ciągle ucierając aż do wykończenia. Pod koniec ucierania dodać spirytus i orzechy (odrobinę orzechów zostawiamy na posypanie góry placka). Dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Jabłecznik z masą z orzechów laskowych foto
7
Ciemny biszkopt dajemy na spód. Na niego wykładamy połowę masy, a na masie kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią masy( odrobinę zostawiamy na posmarowanie wierzchu).

Przykrywamy jasnym biszkoptem i smarujemy resztą masy. Posypujemy orzechami.
Krok 7 - Jabłecznik z masą z orzechów laskowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 29.09.2015 15:16
Świetna połączenie smaków;)
w mojej kuchni 29.09.2015 12:22
ale pyszne ciacho
luna76 29.09.2015 10:06
Kusząca propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak