Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z makiem i bezą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl.
cukier 3/4 szkl.
żółtko jajek 5 szt.
margaryna 1 kost.
mak 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
beza
białko 5 szt.
cukier 1/2 szkl.
budyń śmietankowy 1 szt.
ponadto :
marmolada 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z makiem i bezą

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę . Marmoladę wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić . Białka ubić na sztywno z cukrem i na koniec dodać budyń , delikatnie wymieszać aby powstała jednolita konsystencja i wyłożyć na marmoladę , wyrównać i upiec w temp. 170 st. przez 10 min. potem zmniejszyć temp. do 150-140 st. aby beza za mocno się nie przypiekła i piec jeszcze ok. 25-30 min. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i smaczne . Polecam

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 28.02.2015 13:23
ciekawy pomysł na pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak