Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z mąką krupczatką

4.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka krupczatka 1,5 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
margaryna 250 gramów
smalec 1 łyżka
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 2 kilogramy
białko 6 sztuk
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z mąką krupczatką

Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wykładamy na stolnicę i siekamy nożem. Potem wszystko dokładnie ale szybko zagniatamy.

Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na 2 do 3 godzin.

W tym czasie obieramy jabłka i lekko je przesmażamy (ja dodałam do nich galaretkę cytrynową). Cukru nie dodawałam, ponieważ lubię, gdy jabłuszka są kwaskowe.

Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo do formy silikonowej, jeśli ktoś takową posiada). Na ciasto wykładamy jabłka. W pierwotnym przepisie nie było piany z białek.

Ja ubiłam białka, dodałam 0,5 szklanki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch rozwałkowujemy druga część ciasta i układamy na białkach.

Pieczemy przez ok. 60 minut, w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.11.2012 08:44
fajny przepis !
Bernadeta1 15.11.2012 14:11
wygląda i smakuje rewelacyjnie
misia53 13.11.2012 18:30
fajnie wygląda , smaczne ciasto z pewnością
SmacznaPyza 13.11.2012 18:17
brak temperatury pieczenia
Mysiunia 13.11.2012 14:24
wygląda przepięknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak