Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z mąką krupczatką
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wykładamy na stolnicę i siekamy nożem. Potem wszystko dokładnie ale szybko zagniatamy.
Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na 2 do 3 godzin.
W tym czasie obieramy jabłka i lekko je przesmażamy (ja dodałam do nich galaretkę cytrynową). Cukru nie dodawałam, ponieważ lubię, gdy jabłuszka są kwaskowe.
Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo do formy silikonowej, jeśli ktoś takową posiada). Na ciasto wykładamy jabłka. W pierwotnym przepisie nie było piany z białek.
Ja ubiłam białka, dodałam 0,5 szklanki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch rozwałkowujemy druga część ciasta i układamy na białkach.
Pieczemy przez ok. 60 minut, w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.