Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z kruszonką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 20 dag
śmietana 12% 6-7 łyżek
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka z cytryny z 1 sztuki

Nadzienie

jabłka 5-6 sztuk
masło 1 łyżka
cukier do smaku
cynamon ok. 1/2 łyżeczki
rodzynki 2-3 łyżki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
woda 3 łyżki
sok z cytryny 3 łyżeczki

Kruszonka

masło 10 dag
cukier puder ok. 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
cynamon 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z kruszonką

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wsypuję mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodaję jajka i żółtko - mieszam ze sobą.
Krok 1 - Jabłecznik z kruszonką foto
2
Dodaję teraz margarynę, śmietanę oraz otartą skórkę z wyparzonej cytryny i zagniatam ciasto.
Krok 2 - Jabłecznik z kruszonką foto
3
Ciasto dzielę na dwie części: w stosunku 2/3 (spód) i 1/3 (wierzch).
Krok 3 - Jabłecznik z kruszonką foto
4
Większą część ciasta rozwałkowuję na kształt koła, podsypując mąką, przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 26cm (może być blaszka) i nakłuwam widelcem.
Krok 4 - Jabłecznik z kruszonką foto
5
Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję cukier do smaku, sok z cytryny, dzięki temu jabłka nie ściemnieją, masło, cynamon oraz wodę - mieszam i przekładam do garnczka, aby chwilę poddusić.
Krok 5 - Jabłecznik z kruszonką foto
6
Dosypuję teraz rodzynki oraz budyń w proszku (dodaję go wtedy, gdy jabłka puszczą dużo soku, daje też ciekawy smak) - wszystko duszę ok. 3 min.
Krok 6 - Jabłecznik z kruszonką foto
7
Przekładam lekko ostudzone jabłka na ciasto i równomiernie rozprowadzam.
Krok 7 - Jabłecznik z kruszonką foto
8
Rozwałkowuję drugą, mniejszą część ciasta, przekładam na jabłka, lekko dociskam i nakłuwam widelcem.
Krok 8 - Jabłecznik z kruszonką foto
9
Wszystkie składniki kruszonki mieszam ze sobą, rozcieram w palcach i rozsypuję na wierzchu. Wstawiam ciasto do piekarnika na ok. 50 min. w temp. 180st. C.
Krok 9 - Jabłecznik z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 08.02.2016 07:59
ale wysoki jabłecznik - super :)
Franciszek 08.02.2016 00:37
dobre ciasto
IlonaAlbertos 07.02.2016 22:38
Uwielbiam takie ciasta.
Mniam 07.02.2016 22:29
Z chęcią bym zjadła taki jabłecznik do kawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak