Jabłecznik z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • margaryna

    120 gram
  • żółtka

    3 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    16 gram
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • Nadzienie:

  • rodzynki

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    6 łyżek
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • beza

  • białka

    3 szt
  • cukier

    2/3 szkl
  • jabłko winne

    1 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodac margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce.
Nadzienie: jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i podgotować, wymieszać z rodzynkami , cukrem i cynamonem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkujemy i dajemy na blachę, na ciasto dajemy nadzienie z jabłek, pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
Beza: ubić białka, stopniowo dodawać cukier. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim pianę z białek i na wierzch zetrzeć resztę ciasta na grubym tarku. Piec jeszcze około 20 minut w temp. 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 09.05.2013 09:36
Moje ulubione ciacho :)
Jastinka 19.11.2012 21:58
świetne
irenka 14.11.2012 22:47
pyszne,lubię
pajbek 08.11.2012 10:04
Zjadłabym taką szarlotkę, pyszna.
Jastinka 07.11.2012 21:46
smaczne
Wiesława1 07.11.2012 20:40
przepyszne
Kasnaj 07.11.2012 20:36
mniam
Betka 07.11.2012 20:24
bardzo lubię jabłeczniki!;)
babajaga1969 07.11.2012 19:44
uwielbiam szarlotki, a kruszonka jest superowa:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat