Jabłecznik z kremem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    szkl
  • mąka pszenna

    szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa jabłkowa

  • jabłka

    2 kg
  • cukier

    3 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    2 szt

Krem

  • krem do karpatki

  • masło

    200 g
  • mleko

    0,5 l
  • czekolada mleczna

    0,5 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy.
2.
Jabłka obieramy( jeżeli mają dużo soku odciskamy), ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i podsmażamy około 10 minut. Do gorących jabłek wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Krem karpatkę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zimny krem ucieramy z margaryną.
3.
Na biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową, wkładamy do lodówki aby całkowicie stężała. Na masę jabłkową wykładamy krem karpatkę. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JulkaTomeczek 27.08.2015 22:02
Uwielbiam jabłeczniki i staram się je robić na różne sposoby
Janina 27.08.2015 19:26
Świetne smaki;)
Benita 27.08.2015 19:26
Wygląda bardzo apetycznie
agnieszka214 27.08.2015 13:17
lubie pyszne ciasta z owocami
ania2610 27.08.2015 13:14
bardzo lubię to ciacho!
marzut 27.08.2015 11:39
super przepis
Futka 27.08.2015 10:26
Cudny i bardzo apetyczny jabłecznik :) Z przyjemnością skosztowałabym kawałeczek :)
IZABELA29 27.08.2015 09:51
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat