Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z budyniową bezą

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 opak
margaryna 250 g
żółtko jajek 5 szt
śmietana proc 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z budyniową bezą

Kroki postępowania

1
Ponadto:
500 ml marmolady z jabłek,
2 łyżki przyprawy do jabłecznika,
3/4 szkl. cukru,
5 białek,
2 budynie waniliowe.

Ze składników zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę o wym. 25x36cm. Ponakłuwać widelcem. Resztę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1/2 godz do zamrażalnika. Marmoladę rozłożyć na cieście, oprószyć przyprawą.
Krok 1 - Jabłecznik z budyniową bezą foto
2
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowane budynie. Wyłożyć na marmoladę.
Krok 2 - Jabłecznik z budyniową bezą foto
3
Z reszty ciasta zrobić kruszonkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta.
Krok 3 - Jabłecznik z budyniową bezą foto
4
Piec ok. godz. w temp. 180st.
Krok 4 - Jabłecznik z budyniową bezą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 04.01.2014 21:08
wygląda wspaniale :)
Jusiaa 28.11.2013 18:54
Smaczne :))
Iwusia 07.10.2013 23:45
bardzo lubię takie ciasta
aniagdz 01.10.2013 16:02
i kawka do tego;)
adelajda 20.08.2013 07:47
super ciasto
Malgorzata549 12.07.2013 10:50
mam podobny przepis, pyszności:)
Klausia 08.12.2012 00:51
szarlotki wszystkie są pycha :)
miroslawa 05.12.2012 03:59
super
Agnieszka91 04.12.2012 14:56
super przepis
monika1968 04.12.2012 14:35
Ciekawe i na pewno smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak