Jabłecznik z budyniową bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • cukier

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • margaryna

    250 g
  • żółtko jajek

    5 szt
  • śmietana proc

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik z budyniową bezą foto
Ponadto:
500 ml marmolady z jabłek,
2 łyżki przyprawy do jabłecznika,
3/4 szkl. cukru,
5 białek,
2 budynie waniliowe.

Ze składników zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę o wym. 25x36cm. Ponakłuwać widelcem. Resztę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1/2 godz do zamrażalnika. Marmoladę rozłożyć na cieście, oprószyć przyprawą.
Krok 2 - Jabłecznik z budyniową bezą foto
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowane budynie. Wyłożyć na marmoladę.
Krok 3 - Jabłecznik z budyniową bezą foto
Z reszty ciasta zrobić kruszonkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta.
Krok 4 - Jabłecznik z budyniową bezą foto
Piec ok. godz. w temp. 180st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 04.01.2014 21:08
wygląda wspaniale :)
Jusiaa 28.11.2013 18:54
Smaczne :))
Iwusia 07.10.2013 23:45
bardzo lubię takie ciasta
aniagdz 01.10.2013 16:02
i kawka do tego;)
adelajda 20.08.2013 07:47
super ciasto
Malgorzata549 12.07.2013 10:50
mam podobny przepis, pyszności:)
Klausia 08.12.2012 00:51
szarlotki wszystkie są pycha :)
miroslawa 05.12.2012 03:59
super
Agnieszka91 04.12.2012 14:56
super przepis
monika1968 04.12.2012 14:35
Ciekawe i na pewno smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat