Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z budyniem i kruszonką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
margaryna 1
jajko 2
cukier wanilowy 1 opakowanie
śmietana 12% 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat do podsypania
jabłka 1 kg
cynamon Prymat 2 łyżeczki
cukier puder do dekoracji
budyń waniliowy 3
mleko 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z budyniem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Z 3 szklanek mąki, cukru, margaryny,i żółtek (oddzielamy od białek)oraz śmietany cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrobić kruche ciasto. Gotowe podzielić na pół. Wyłożyć ciastem dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i obsypać bułką tartą. Do 2 połowy ciasta dodać pozostałą część mąki , połączyć ze sobą i schować do lodówki na ok 20-30 minut.
Krok 1 - jabłecznik z budyniem i kruszonką foto
2
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku dodać cynamon i wymieszać. Jabłka ułożyć na cieście. Budyń ugotować w 1l mleka. Gotowy, ciepły wylać na jabłka i posypać startym na dużych oczkach schłodzonym ciastem. Piec ok 50-60 minut. Góra powinna się delikatnie zrumienić.
Krok 2 - jabłecznik z budyniem i kruszonką foto
3
Upieczony jabłecznik wystudzić i udekorować cukrem pudrem
Krok 3 - jabłecznik z budyniem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 29.01.2013 16:27
pyszności
miroslawa 20.11.2012 05:00
kapitalne, zabieram do ulubionych
teresa18 19.11.2012 19:54
wyśmienite połączenie
Mysiunia 19.11.2012 19:12
wygląda przepysznie :)
V_kuchareczka 19.11.2012 17:08
Rewelacja
ilka_86 19.11.2012 16:42
moje smaki, uwielbiam takie ciasta
babajaga1969 19.11.2012 16:18
ładnie wyszły warstwy w placuszku - pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak