Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
margaryna 250 g
mąka tortowa 1/2 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1,5 szklanki
masło 2 łyżki
mleko 2% 1 litr
budyń waniliowy 3 szt
jabłka 4 szt

Porada

Jeżeli nie dysponujemy świeżymi jabłkami, możemy wykorzystać mus jabłkowy lub jabłka z kompotu.

Przepis i sposób przygotowania na: JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

Kroki postępowania

1
Do miękkiej margaryny dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę i szklankę cukru. Ciasto wyrabiamy robotem kuchennym.
Krok 1 - JABŁECZNIK Z BUDYNIEM foto
2
Na koniec wyrabiamy ciasto ręcznie, formujemy kulę i dzielimy na dwie równe części.
Krok 2 - JABŁECZNIK Z BUDYNIEM foto
3
Jedną częścią ciasta wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część mrozimy w lodówce.
Krok 3 - JABŁECZNIK Z BUDYNIEM foto
4
Budynie rozrabiamy w ¾ szklanki mleka z dodatkiem ½ szklanki cukru. Resztę mleka gotujemy z masłem. Gdy mleko będzie się gotowało dodajemy rozmieszany z mlekiem budyń.
Krok 4 - JABŁECZNIK Z BUDYNIEM foto
5
Jabłka obieramy ze skórek, kroimy na niewielkie kawałki. Pokrojone jabłka wykładamy na ciasto.
Krok 5 - JABŁECZNIK Z BUDYNIEM foto
6
Warstwę jabłek pokrywamy gorącym budyniem.
Krok 6 - JABŁECZNIK Z BUDYNIEM foto
7
Na koniec zmrożoną drugą część ciasta ucieramy na tarce o dużych oczkach wprost na budyń.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut.
Krok 7 - JABŁECZNIK Z BUDYNIEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 30.05.2015 10:42
pyszne ciasto,robimy podobnie
Aleksandra/Olcia 30.05.2015 10:12
pyszności do kawki
Mama niejadka 30.05.2015 09:40
Pyszne ciasto
Babeczka35 30.05.2015 07:12
Fajne ciasto.
Zdzisław 30.05.2015 00:58
takie słodkości lubię
irenka 30.05.2015 00:12
przepyszne słodkości ,lubię takie ciacho
AgaS10 29.05.2015 22:16
Pyszne ciasto:)
barbara11561 29.05.2015 22:09
bardzo lubię taki jabłecznik:)
cooked 29.05.2015 21:56
pyszności :)
halina17 29.05.2015 21:14
Dobre ciasto.
Renata9 29.05.2015 20:52
Smaczne ciacho :-)
Katarzyna59 29.05.2015 20:37
lubię takie ciasta
Gracer 29.05.2015 20:31
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak